dimecres, 30 de març del 2011

Compte enrere per la Fira jugar Xjugar

"Jugar és l’afortunada reunió de tres elements: unes persones que volen fer alguna cosa junts i fora de la vida de cada dia, unes regles creades per algú a qui agrada que la gent passi una bona estona i uns materials que ho fan possible. La fira jugarXjugar cada any és un bon lloc on practicar aquesta feliç conjunció."

Amb aquestes paraules publicades al bloc oficial, ha començat el compte enrere per la Fira jugarXjugar de Granollers, una de les dues fires de jocs de taula més importants d'Espanya. Es celebrarà durant els dies 2, 3, 4 i 5 de juny, durant la Fira de l'Ascensió de Granollers. A la Fira jugarXjugar hi podem trobar jocs de tot tipus, estants de botigues on comprar jocs i diferents tornejos. També és l'escenari del Concurs de Creació de Jocs, obert a tot el públic (bé, el termini ja va acabar al gener i s'han presentat 161 jocs).

A partir d'avui queden 64 dies per començar la Fira, tants dies com caselles dels escacs. Cada dia, al bloc de la Fira (i al Facebook), es publicarà un post parlant sobre un joc que, segons ells, "podrem jugar a la Fira i segurament hauríem de tenir a casa". Òbviament, tot això ho trobareu als enllaços del nostre bloc (a la columna dreta). El primer joc, el d'avui, és el Carcassonne i aprofiten per dir que a la Fira es farà el 7è Campionat d'Espanya de Carcassonne (compte, que qui guanya se'n va al Campionat Mundial).

dilluns, 28 de març del 2011

Sessió de jocs: 23 de març

Com que la Gemma tenia festa vam poder quedar un dia laborable. Vam ser la Gemma, el Luke i jo (Jansy).

A la primera partida que vam fer al Talismán la Gemma va incorporar-se per la meitat d'aquesta i per això en vam fer una tots tres. Vam certificar que amb tres també es fa un pèl llarga. Tots tres vam saber aprofitar molt bé els nostres poders. El Luke va arribar primer a la "corona de mando", però li va durar poc perquè de seguida hi va arribar el Trol (jo), que estava millor preparat i en va sortir guanyador. Però que consti que van ser benèvols amb mi, ja que em vaig convertir en granota i no em van prendre cap objecte ni seguidor.


Va arribar la Montse, en el moment just que vam acabar el Talismám (per sort d'ella). Com que aleshores érem 4, vam aprofitar per fer un Meuterer, ensenyant-li a la Gemma. Crec que massa ben ensenyada, perquè ens va apallissar a tots. El pròxim cop ens haurem d'amotinar contra ella.

Gemma: 41
Luke: 25
Jansy: 24
Montse: 17

Després vam jugar a una adquisió nova dels Luque, tot i que ells ja hi havien jugat: el Musketeers. La partida va ser tan ràpida i simple com el joc mateix. La Montse va demostrar ser la millor mosquetera es va endur la victòria.

Montse: 102
Gemma: 91
Jansy: 83
Luke: 75

Abans que la Montse marxés a dormir vam fer un Bohnanza. Això de negociar encara no se'ns dóna bé però fem tot el qe podem. Com sempre que hi hem jugat, va ser bastant ajustat, amb la victòria de la Montse.

Montse: 20
Jansy: 20
Gemma: 16
Luke: 15


Després de dir "bona nit" a la Montse (portava massa bona ratxa!) vam fer un clàssic que aquest any tenim una mica oblidat: el Dominion (bàsic + Terramar + Intriga + Prosperidad). La partida es va fer llarga (jo insisteixo que és conseqüència de jugar amb el Prosperidad). Vaig guanyar amb força diferència, tot i que durant la partida no ho havia semblat, sobretot pel ball de malediccions.

Jansy: 88
Luke: 49
Gemma: 47


La Gemma va decidir adormir-se al sofà, i el Luke i jo, a les 2 de la matinada vam decidir fer un Luna. El primer cop pel Luke, que va pillar ràpidament les accions i les va utilitzar de mil i una maneres. Durant tota la partida vam anar força ajustats i podem confirmar que és un gran joc. Segur que el pròxim cop la partida serà més dura.

Jansy: 98
Luke: 88

dimarts, 22 de març del 2011

Sessió de jocs: 19-20 de març

Dissabte a la tarda ens vam trobar altre cop la Montse, el Luke i jo (Jansy) per jugar.

Abans que arribés el Sergi ens va donar temps a perdre al Ghost Stories. Això sí, cada partida suma experiència i com diu la Montse, "cada dia descobrim una lloseta". Una nova derrota al nivell bàsic, però aprenent-ne.


El Sergi va arribar i es va unir a la taula. El Luke tenia ganes d'estrenar l'Age of Empires III: La Era de los Descubrimientos, després que l'Alfred de Jugarxjugar ens el va ensenyar a la botiga. Les sensacions van ser bones i tothom va pillar força ràpid les mecàniques. Tot i així, no vam poder acabar la partida (diga-li falta de previsió, diga-li Manel), acabant un torn abans i frustrant les intencions dels quatre jugadors (sobretot del Sergi i del Luke). Així que no ho compto com a partida, però hi anoto els punts a continuació.

Montse: 93
Luke: 74
Jansy: 73
Sergi: 50


Vam anar a sopar 13 persones per celebrar l'aniversari del Luke. Després de sopar vam anar a un local on vam fer una sessió de Black Stories 2. En total, 4 misteris que van ser resolts en diferents duracions. Recomanació: jugar al Black Stories allà on no hi hagi soroll.

Si no em vam tenir prou dissabte, vam continuar l'endemà diumenge. Aquest cop, érem la Montse, la Gemma i jo. Vam estrenar el Luna. Va quedar clar que és un joc llarg d'explicar i força complexe de jugar. Tot i que costa entendre les 14 possibles accions i saber quina utilitzar a cada moment, cap a mitja partida ja es té tot el joc controlat i es pot jugar amb coneixement. L'experiència és un grau, i com que jo hi havia jugat, vaig tenir avantatge.

Jansy: 78
Gemma: 68
Montse: 67


Després vam fer un Bohnanza, tot just la segona vegada que el provàvem. L'anterior cop vam utilitzar malament dues regles (mea culpa (y "culpa" se orinó)). Aquest cop, amb 3, la partida va ser més ràpida però igual d'intensa. Encara costa saber en quin moment vendre o quan "regalar" una mongeta a algú. Victòria per a mi.

Jansy: 27
Gemma: 22
Montse: 20


Seguit del cultiu de mongetes vam contractar uns mafiosos jugant al Famiglia. Bé, qui va jugar va ser la Gemma i la Montse. Com al Luna, l'experiència és un grau, i la Gemma va guanyar, sobretot perquè la Montse va abandonar un parell de famílies i durant els últims torns quasi no va poder jugar.

Gemma: 77
Montse: 47


Després de sopar va arribar el Luke i per si no hi hem jugat prou aquests dies, vam fer un Ghost Stories (amb la Gemma estrenant-lo). I ara sí que li vam veure els budells al joc. Vam aplicar la lògica en tots moments i vam donar el millor de nosaltres. I és que el joc ens té ben picats. Vam començar a exorcitar fantasma rere fantasma i, fins i tot, vam poder arribar al Wu-Feng! De fet, ens va tocar un dels fantasmes més complicats de matar, ja que si ens hagués tocat qualsevol altre haguéssim pogut guanyar. Vam perdre però vam quedar satisfets. A la foto: els 4 personatges morts.


I per últim, ja a les 2 de la matinada, vam treure el Finca. I és que teníem ganes de ser alemanys cultivant l'illa de Mallorca. Vam anar bastant al gra i semblava que el Luke havia agafat avantatge, però vaig acabar guanyant jo (ja tocava que tingués un bon dia, que sempre el té el Luke!).

Jansy: 64
Luke: 52
Gemma: 46


I ja feia masses hores que era fosc, així que vam acabar el cap de setmana lúdic.

dimecres, 16 de març del 2011

Noves adquisions

Aprofitant que vaig guanyar un concurs per un val de descompte de 50€ a la botiga online Más que oca vaig fer una comanda ben completa.

Es tracta de:

- Dominion Intriga: Tot i que el Luke té totes les expansions publicades, és un joc tan bo que mereix estar a totes les col·leccions.

- Famiglia: Un joc força nou, per a dues persones, que pel que he pogut provar (contra mi mateix) està força bé.

- Luna: Un altre joc molt molt nou, del qual no se n'ha parlat gaire. El primer cop que va aparèixer ja em va semblar visualment maco, i ahir la Gemma ho va ratificar. Encara no he llegit les instruccions ni l'he provat, però té molt bona pinta!

- Fundes pel Dominion, l'Agricola i el Ciudadelas. Compte! Hi ha moltes pàgines web on les dimensions de les cartes del Ciudadelas està equivocada. És el que m'ha passat a mi, tot i que la diferència és d'1 o 2 mm, fa que les cartes ballin. Un dia en parlarem, de les fundes.

diumenge, 13 de març del 2011

Sessió de jocs: 12 de març

El divendres per la tarda vaig anar de concert amb en Sergi, la Iria i l'Aitor i després vam aprofitar per fer unes partidetes a jocs de taula. Entre el Sergi i jo els hi vam explicar a la parelleta com funciona el Catan. Després d'una horeta o així i de la pura xamba que tinc de tant en tant vaig acabar guanyant gràcies als camins i als cavallers. Si no recordo malament crec que el marcador va quedar així:

Luke: 10
Iria: 7
Aitor: 6
Sergi: 3

Després vam dir de provar un joc que fa quasi un any que el tinc per allà sense estrenar, el Juego de Tronos LCG, un joc de cartes tipus Magic: The Gathering, però basat en les novel·les de Canción de Hielo y Fuego de George R. R. Martin. Anàvem a fer una partida a quatre, però la Iria estava cansada després d'haver matinat i treballat i es va retirar, per tant vam acabar jugant, l'Aitor, el Sergi i jo. Els hi vaig explicar més o menys com va el joc; després d'haver-me llegit el manual un parell de cops i vist un vídeo tutorial s'havia de provar ja per nassos. El Sergi va jugar amb la casa Lannister, l'Aitor amb la casa Baratheon i jo em vaig quedar amb la Casa Stark. Vam estar una bona estona jugant i intentant esbrinar com anava el joc, ja que era el primer cop que el provàvem. Després d'acordar que faríem la partida a 10 punts, la victòria va ser per mi, després de patir molts atacs d'intriga per part dels altres dos contrincants. (Els punts no sé si són realment així, però més o menys s'acosten a la realitat).

Luke: 10
Aitor: 8
Sergi: 5

A l'acabar vam anar a dormir ja que se'ns van fer les 5 i mitja del matí.

Més tard vaig tornar cap a casa amb el Sergi i van venir el Salva i el Jansy a fer unes partidetes. Vam començar amb el Ghost Stories, un joc cooperatiu que si arriba a ser més difícil seria per tirar-se des del Pont del Diable. Després de l'explicació de les regles i de liar-nos una mica, vam perdre miserablement contra tota la penya del Wu-Feng que no ens va donar pas treva. Això sí, que no es digui que no ho vam intentar.

Després del depriment final dels nostres monjos caçafantasmes vam decidir fer Un mundo sin fin amb el Salva, que encara no l'havia provat mai. El Jansy li va explicar les regles i ens vam fotre unes galetones mentre vam jugar. La cosa va anar progressant, uns van anar millor que altres per pagar el que demanen a final de cada capítol i altres es van dedicar a regalar llibres a la meva germana Montse, la qual al final es va dedicar a curar a la gent malalta del poble i va acabar guanyant.

Montse: 48
Luke: 46,5
Jansy: 31,5
Salva: 29,5


Després del Un mundo sin fin ens va donar per fer un Space Hulk: Death Angel. Aquest ja el portem bastant per la mà i el Salva l'últim cop que el va provar es va quedar amb les ganes d'acabar la partida. Amb un inici una mica lent i no massa fortuit, ja que vam perdre algun "Marine Espacial" que altre, vam anar avançant i acabant amb els Genestealers. A part de les baixes dels Marines Espacials, també vam patir la baixa del Jansy i una mica més tard la del Salva. Al final entre la meva germana i jo i aprofitant la xorra que va tenir ella amb el Lexicanium treient calaveres al dau i aprofitant els 3 o 4 contadors d' "Apoyo" que tenia i jo amb l'habilitat "Contraataque" del Sargento Lorenzo vam acabar matant als líders dels Genestealers i guanyant la partida.



Després de sopar ma germana i jo vam ser un altre cop maleïts amb la derrota per part dels fantasmes d'en Wu-Feng al Ghost Stories. Això sí, va ser el cop que més fantasmes vam matar.

I ja per acabar, i abans d'anar a dormir, vam fer una primera partida al Musketiere, un joc de cartes semicooperatiu, on els jugadors tenen cartes que van del 0 al 10 amb mosqueters dibuixats i que han d'anar tirant a cada torn per superar en nombre a la guàrdia del cardenal. Després d'unes quantes rondes vaig guanyar jo amb 100 punts, gràcies a aconseguir molts cops les joies de la reina.

Luke: 100
Montse: 24

dimecres, 9 de març del 2011

Sessió de jocs: 5 de març

Vam començar la tarda amb un Space Hulk: Death Angel entre la Montse, el Luque i jo (Jansy). No vam poder acabar la partida que, tot i que no anava del tot malament, tenia pinta d'acabar en derrota.


Més tard vam fer dos partides al 7 Wonders, amb dos jugadors que no l'havien provat mai: l'Aitor i l'Iria. Ho van captar tan bé que van quedar primer i segona respectivament a la segona partida. La primera la vaig guanyar jo.

Jansy: 59
Sergi: 54
Luke: 45
Aitor: 43
Iria: 43

Aitor: 57
Iria: 53
Jansy: 51
Sergi: 50
Luke: 43
Montse: 38


Aprofitant que érem parells, vam fer un parell de partides al Tokyo Train.

Iria-Montse: 5
Aitor-Jansy: 2
Sergi-Luke: 0

Iria-Montse: 4
Sergi-Luke: 3
Aitor-Jansy: 0

diumenge, 6 de març del 2011

Aton (ressenya)

Posició al rànquing BGG: 326
Nota mitja BGG: 7.05
Número de jugadors: 2 jugadors
Duració: 30 minuts
Idioma: Castellà - tot i que és independent de l'idioma
Preu: 15€
Any: 2005


Aton és un joc abstracte per a 2 jugadors amb unes regles senzilles i elegants. En el joc encarnem a un sacerdot del déu Ammon o del déu Aton els quals volen el total control dels temples de Tebes. I us debeu preguntar: i això com ho fem? Doncs molt senzill, cada jugador té unes quantes fitxes, un les vermelles i un les blaves, un conjunt de cartes i una peça blanca per poder canviar una mala mà, però només un cop per partida. A cada torn hem de robar 4 cartes númerades de l'1 al 4 i decidir com les col·loquem en cada un dels 4 cartutxos que hi ha.


En el primer cartutx compararem la nostra carta amb la del contrincant i farem una resta, la diferència es multiplica per 2 i es suma al total de punts que tenim. Aquí podem guanyar entre 2 i 6 punts.




El segon cartutx serveix per treure fitxes de l'oponent dels temples. Per decidir la quantitat que s'ha de treure hem de restar-li 2 a la carta que hem posat. Per tant, com a molt en treurem 1 o 2. Si posem un 2 aquí no en treurem cap i si posem un 1 ens haurem de treure una de les nostres. En aquest cartutx es decideix l'ordre de col·locació i retirada de fitxes (en cas d'empat es compara la carta del cartuig 1): sempre comença el que ha posat la carta amb el número més baix. Les fitxes que es retiren van al "Valle de los Muertos".

En el tercer cartutx determinarem el temple en el qual posarem o treurem les fitxes. Si posem un 1 només podrem posar fitxes en el temple 1, si posem un 3 per exemple podrem posar una fitxa en el temple 1, 2 o 3. Si posem un 4 podrem posar-la on ens vingui de gust.



La carta que posem en aquest cartutx decidirà la quantitat de peces que posarem en el/s temple/s. Podrem posar-ne entre 1 i 4. En cas de que vulguem posar una fitxa en un temple que ja estigui ple, ens haurem de fer fotre i colocar-la al "Valle de los Muertos".


Un cop està ple el "Valle de los Muertos" es fa el recompte dels 4 temples.
- En el temple 1 es compara la quantitat de fitxes d'un i altre jugador i el que en té més guanya. Es resten les fitxes i la diferència és la quantitat de punts que guanyarà.
- En el temple 2 el que més fitxes té guanya 5 punts.
- En el temple 3 el que més fitxes té guanya tants punts com fitxes hi té.
- En el temple 4 el que més fitxes té guanya 3 punts per cada casella blava que es tingui ocupada en els 4 temples que hi ha.
- Es sumen 8 punts pel que té més fitxes a les caselles negres.
- Es sumen els punts de les caselles bonus dels temples que tingui cada un.


Si després de fer el recompte algun dels jugadors té 40 punts s'acaba la partida, si els dos jugadors tenen 40 punts empaten i si cap dels dos no té 40 punts es segueix jugant, llavors el que s'ha de fer en aquest cas és retirar, a ser possible, una fitxa de cada temple, si no es pot, s'han de treure del temple més pròxim al 4. Es buida el "Valle de los Muertos" i se segueix jugant com fins ara.

A part de poder guanyar pel recompte arribant a 40 punts, es pot guanyar en el cas de que algú ompli un temple sencer amb les seves fitxes, o ocupi totes les files grogues o verdes dels 4 temples, objectius que realment són força díficils d'assolir.

Valoració

L'Aton és un joc amb força estratègia i amb un bon grau de troleig (bluf), cosa que normalment agrada a tothom. És una llastima que només puguis canviar la mà de cartes un sol cop, ja que de vegades et venen més d'una de dolentes...

La qualitat general del joc és bona, el taulell és un minipuzzle de 6 peces de cartró, les cartes són de les petites i de bona qualitat i les peces són de fusta de tota la vida (l'empresa que es dediqui a fer meeples i peces de fusta es deu estar forrant últimament) i tot això per poc menys de 15€ que està la mar de bé.

En conclusió l'Aton és un bon joc per a 2 jugadors, que farà les delícies dels que disfrutin amb un joc senzill, elegant i d'estratègia amb un petit component d'atzar com són l'ordre de les cartes.

El millor

- Si els dos jugadors estan igualats el joc es fa molt interessant i divertit
- Trollejar al contrincant no té preu, sobretot quan li treus una peça que li ha costat posar i enlloc seu poses una teva.
- El joc és força curtet, en menys de 30 minuts es pot acabar.
-Té varies formes de guanyar, tot i que la més normal és per punts.
- És senzill d'explicar, d'entendre i de jugar.

El pitjor

- Si els dos jugadors no tenen el mateix nivell de qualitat és possible que els dos s'acabin avorrint, un per perdre i l'altre per guanyar sempre.
- De vegades guanya l'altre per culpa teva i no per la seva qualitat de joc.
- Tot i tenir diferents maneres de poder guanyar, la d'omplir tot un temple o aconseguir omplir totes les fileres grogues o verdes és molt complicat.
- La sort que té cada un amb les cartes.

divendres, 4 de març del 2011

Sessió de jocs: 3 de març

Dijous parella (altre vegada).

Fa dies que el Luke remena el tema Magic, perquè s'està fent una col·lecció i, a més a més, es va comprar una baralla. La qüestió és que vam provar totes aquestes baralles noves rememorant vells temps. Hauré de tornar a treure la meva baralla verda de sota la pols... Vaig guanyar les dues partides que vam fer.

Jansy: 44 - Luke: 0
Jansy: 17 - Luke: 0


La setmana passada el Luque em va deixar l'Space Hulk: Death Angel, per poder-lo provar en solitari. Vaig trobar que és molt difícil guanyar i ho vaig certificar quan vaig trobar per Internet que la gent diu que se sol guanyar en un 15-20% de les ocasions. Doncs el vam provar el Luke i jo i, tot i que vam perdre, ens va semblar que la victòria havia estat al nostre abast.


Un clàssic de quan ens trobem tots dos és el Memoir'44. Com que anem fent escenari per escenari, el que tocava era el 9, anomenat "Operación Lüttich". El bàndol fort en aquest escenari és el de l'eix. També és força curiós perquè hi ha un dels flancs que és molt important. Sempre fem dues partides (jo considero que és una), ja que després de fer l'escenari el repetim canviant de bàndol. En tots dos casos va guanyar l'eix, però en el còmput globla, jo vaig aconseguir una medalla més.

Jansy (eix): 4 - Luke (aliats): 2
Jansy (aliats): 3 - Luke (eix): 4


Per últim, vam fer un Carson City, tot just el segon cop que el provàvem. Cal dir que amb dos jugadors el trobo més divertit (i força curt), ja que hi ha més duels. El Luke va començar a fer punts molt aviat, mentre que jo els vaig fer quasi tots a l'últim torn. Això sí, la partida es va decidir en un últim duel on el Luke va patir un "epic fail" amb el dau, que em va donar la victòria.

Jansy: 54
Luke: 43

dimecres, 2 de març del 2011

Sessió de jocs: 27 de febrer

Un dissabte més reunits a cal Luque. Vam començar sent 3: la Montse, el Luke i el Jansy. Com sempre ens passa, necessitàvem jugar a un joc curt. L'escollit va ser el Carcassonne, amb l'expansió de posadas y catedrales. La partida va ser emocionant, prenent-nos els castells uns als altres, però al final tot es va decidir per l'únic pagès en joc, propietat del Jansy.

Jansy: 101
Montse: 90
Luke: 76

Per aprofitar els pocs minuts que faltaven per que arribés el Sergi per fer alguna ronda al Dobble. Com que no vam arribar a fer 5 minijocs, no ho comptaré com a partida (dos minijocs amb victòria del Luke i el Jansy).

Un cop va arribar el Sergi vam fer un Tokyo Train aprofitant que èrem parells. L'equip format per la Montse i el Sergi va començar amb bon peu, però de seguida el Luke i el Jansy es van despertar i van acabar guanyant. El pròxim dia caldrà pujar de nivell i provar les combinacions de 9 cartes.

Jansy-Luke: 4
Montse-Sergi: 3

Era l'hora de provar la nova adquisició: el Talismán. El joc va començar divertint als jugadors (no paren de passar aventures) però al cap de dues hores (després d'haver anat a buscar la Gemma i tornar) els hi havia canviat la cara i es notava l'avorriment, sobretot pel temps que portaven jugant. La Gemma i jo ens vam afegir, fins i tot, la Gemma va acabar el joc molt ben equipada, portant 2 hores menys de joc. El joc es fa un xic llarg, així que, segurament, el pròxim cop que hi juguem canviarem algunes de les condicions inicials dels personatges. Tot i que el Luke ho va intentar uns quants cops, el Sergi va ser l'únic que va poder entrar regió a regió amb èxit i es va endur la victòria.


Després de sopar, el Luke i el Sergi van fer una partida a l'Aton, que va ser força emocionant, tot i que no van utilitzar el factor sorpresa. El Luke va aconseguir un millor domini de les 4 zones i va guanyar.

Luke: 40
Sergi: 33


Per desestressar-nos de... (de res?), vam fer un Jungle Speed, que va guanyar el Luke sense despentinar-se gaire.

El Madrid empatava mentre nosaltres decidíem fer un 7 Wonders. Per sort, el Sergi no estava de cara la tele, i la va poder agradar el joc. La Montse li va donar per les estructures civils, el Sergi per les estructures militars, el Jansy pels desenvolupaments de la meravella, el Luke pels recursos i la Gemma va pillar de tot arreu. Com sempre, la puntuació va ser ajustada. La Montse i el Sergi van empatar a punts amb la millor puntuació, tot i que va acabar guanyant la Montse pel que fa desempatar: les monedes.

Montse: 49
Sergi: 49
Jansy: 46
Luke: 43
Gemma: 37


El Ciudadelas va ser l'últim joc de la nit. Tots anaven construint, menys un servidor (Jansy), que va ser assassinat i robat uns quants cops, per variar. El Luke va poder construir el seu 8è districte en primer lloc i, a més, aconseguint els 5 tipus de districte. Està clar que el pròxim cop haurem d'assinar més el Condotiero.

Luke: 35
Gemma: 26
Sergi: 24
Montse: 23
Jansy: 18