dijous, 3 de febrer del 2011

Dominion (ressenya)

Posició al rànquing BGG: 8
Nota mitja BGG: 8.01
Número de jugadors: 2-4 jugadors
Duració: 30 minuts o més depenent de la combinació de cartes.
Edat: 10+
Idioma: castellà.
Preu: 32-36€
Any: 2008
Dissenyador: Donald X. Vaccarino
Editat a Espanya per: Devir



El Dominion és un joc que em vaig comprar perquè em va venir de cara, tot i que no en sabia gran cosa d'ell. I ara per ara crec que de tots els jocs que tinc és el que m'agrada més de tots. Bé i després d'aquesta breu reflexió personal passo a explicar una mica què és el Dominion, de què va i com es juga.

El Dominion és un joc de cartes no col·leccionables de construcció de baralles, format per 500 cartes en total. És molt senzill d'aprendre a jugar-hi i a la que portes un parell de torns ja comences a lluir-te fent combos de cartes. Bé i a part d'això us preguntareu de què va el joc, no? Doncs molt senzill, en el joc representem a un rei que es dedica a millorar el seu regne per a tenir el millor domini davant dels altres monarques. D'acord tot això està molt bé, però... com ho fem això? Doncs molt fàcil, comencem amb una baralla de 10 cartes (formada per 3 finques i 7 tresors de coure) i durant el nostre torn tenim normalment 4 coses a fer:

  1. Robar una mà de 5 cartes: Cada torn robarem 5 cartes noves.
  2. Jugar 1 carta acció: Cada torn podem jugar una carta d'acció, ja sigui per poder fer més accions, guanyar alguna carta, robar més cartes, o emprenyar als rivals.
  3. Fer una compra: cada torn podem comprar 1 carta amb les cartes de tresor que tenim a la mà i amb les monedes que afegeixin les cartes d'acció que hem utilitzat. Podem comprar una carta ja sigui de "Reino", de "Tesoro" o de "Victoria". Mitjançant les accions podem ampliar la quantitat de compres de les que disposem en el nostre torn. Cal dir també que les cartes de "Tesoro" no es gasten, es descarten, o sigui que sempre tindrem les cartes encara que les fem servir de comprar, ja que es descarten i no s'eliminen. Podriem dir que són els impostos que cobrem a la gent que viu al nostre poble i per tant sempre tenim monedes suficients.
  4. Descartar les cartes: Cada torn descartarem totes les cartes que haguem robat durant el torn, encara que no les haguem fet servir. O sigui que a cada torn tindrem 5 cartes noves sempre.


Aquí teniu la típica distribució de les cartes.
Repartides entre les Cartes de "Tesoro", les cartes de "Victoria" a la part de dalt, la carta de "Cartas Eliminadas" i les cartes de "Maldición" a la part central i a la d'abaix tenim les que formen les Cartes de "Reino", que com podeu veure són 10 cartes que s'escullen aleatòriament entre les 25 que hi ha d'acció o, si es vol, les podem escollir nosaltres, o simplement provar les combinacions que recomana el manual.







Ara explicarem els diferents tipus de cartes:

Cartes de "Tesoro":
- Tesoro: N'hi ha de 3 tipus: Cobre, Plata i Oro, que equivalen a 1, 2 i 3 monedes respectivament.

Cartes de "Victoria":
- Victoria: N'hi ha 3 també: Fincas, Ducados i Provincias. Equivalen a 1, 3 i 6 punts de victòria respectivament. Aquestes són les cartes que hem de comprar si volem guanyar la partida. També són conegudes com les "lechugas", ja que són verdes i realment durant el joc no aporten res, ja que només serveixen un cop s'ha finalitzat la partida.

Cartes de "Reino":
- Acción: Són les cartes que comprarem per jugar durant la partida. A cada partida tindrem una combinació de 10 cartes d'acció. N'hi ha de 3 subtipus:
  1. Acción: Són les normals, normalment fan que puguem jugar més accions, robar més cartes, fer més compres o guanyar cartes, eliminar-ne o modificar-ne d'altres.
  2. Acción-ataque: Són cartes d'acció que normalment el que fan és molestar als altres jugadors, tot i que algunes a part ens donen beneficis.
  3. Acción-reacción: Només n'hi ha una i ens serveix per evitar les "Acción-ataque" dels altres jugadors.
- Maldición: Són cartes semblants a les de victòria, només que en comptes de donar punts te'n resten 1. Aquesta carta normalment fa més rabia que et toqui que no pas una de victòria, ja que molesta tant durant el desenvolupament del joc com al final.


La gràcia del joc és anar-te fent la vostra baralla amb les cartes que compris de "Reino" i tot i que et tocaran a l'atzar, sempre sabràs el que hi tens, ja que les cartes són les que tu has escollit.

I només ja falta dir com s'acaba el joc. El joc acaba quan s'acaben 3 piles de cartes de "Reino" o la pila de cartes de les "Provincias". També es pot donar el cas que s'acabin les monedes o les cartes de "Maldición". Un cop s'acaba es fa el recompte de punts de victòria ja siguin positius i negatius i guanya el que més punts ha obtingut mitjançant la seva perícia i estratègia personal.

Valoració

El Dominion és un joc molt entretingut, fàcil d'aprendre a jugar i que normalment sol agradar a tothom (almenys tothom que l'ha provat amb mi li ha agradat). Cal dir també que si algun cop heu jugat a Magic, jugar a això no us costarà gaire i, a més a més, el manual d'instruccions no té ni 10 pàgines.

Potser un dels problemes més grans que té és que la duració de les partides és molt variable depenent de les cartes de regne que surtin o la combinació de cartes.

El millor:

- Hi ha tantes combinacions de cartes de regne que és probable que moris abans d'haver-les provat totes, exactament, hi ha 3.268.760 combinacions diferents; si, a més a més, hi afegeixes les cartes de les expansions ja t'hi pots morir. Per tant, és molt rejugable.
- Al tenir tantes combinacions diferents de cartes de "Reino" t'has d'espavilar a cada partida per veure quina és la millor estratègia per guanyar als altres. Hi ha força estratègia i és curiós veure com cada jugador fa la seva.
- És un joc molt senzill d'aprendre a jugar i que sol agradar des de la primera partida.
- Té expansions per avorrir, de moment n'hi ha 4 i ja estan fent la 5a.
- Segurament és dels jocs que més s'amortitzen, ja que el preu no és excessivament elevat i és pràcticament segur que es faran moltes partides.

El pitjor:

- La dificultat de preveure la duració de la partida. Sobretot si jugueu amb el Jansy... que és l'única persona que he vist que li ha donat en un mateix torn 2 o 3 voltes a la baralla i total per acabar comprant una provincia.
- Algunes combinacions de cartes es fan avorrides de jugar i fan les partides una mica tedioses.
- Que tinguis a la mà una suma de 7 monedes d'or quan tu el què vols són 8 per aconseguir una "Provincia". - Has de remenar la teva baralla continuament, que es fa farragós. Això també obliga a posar fundes a les cartes (són 500!). - Un cop coneixes alguna de les expansions, trobes que el Dominion bàsic és massa... bàsic.



Tot seguit us deixo un link a la web de Devir on podreu veure les expansions que hi ha (de les quals en farem ressenyes més endavant), i trobar-hi tots els manuals i un vídeo de Jugando con Ketty on us explica com jugar-hi.
Dominion a Devir

1 comentari:

  1. Millor joc de cartes mai fabricat. Així de simple.
    Un joc amb 4 regles senzilles però que permeten un ventall d'estratègies impressionant. El desenvolupament és elegant i demostra que no calen taulers de 200 metres quadrats ni 79.000 figuretes de plàstic perquè un joc de taula sigui impactant.

    ResponElimina